בית חב"ד ארנונה-תלפיות ירושלים

א-ה 9.00-19.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

הדמוקרטיה של התורה

בחירות, הנן אחד העקרונות המובהקים ביותר של הדמוקרטיה – שיטת הממשל הנהוגה בישראל ורווחת ברוב ארצות העולם. מהי עמדת התורה על שיטה זו?

בחירות, כאשר הן מתנהלות בטוהר וביושר, הנן אחד העקרונות המובהקים ביותר של הדמוקרטיה – שיטת הממשל הנהוגה בישראל ורווחת ברוב ארצות העולם. ומהי עמדת התורה על שיטה זו? האם גם לדעת התורה, כי זו שיטת הממשל הטובה ביותר?

כדי להשיב על כך, עלינו להזכיר לעצמנו כיצד נולדה הדמוקרטיה. הדמוקרטיה צמחה כתוצאה ממאיסת הציבור ברודנים אימפריאליסטים, שנהנו משלטון מלוכני חסר גבולות. האנושות אמרה לא עוד לאריסטוקרט בודד שמקבל את השלטון בירושה, או כובש אותו בגיבוי של קבוצת מיעוט אריסטוקרטית. מעתה, הציבור כולו בוחר את מנהיגיו, ובכך בעצם שותפים כולם לשלטון. שלטוניות הציבור.

העיקרון הבסיסי שמבטאת שיטה זו הוא, שכל אדם שווה זכויות ואי-אפשר להתעלם מדעותיו בגלל מעמדו, או גרוע מכך – מוצאו. זכותו של כל פרט לחופש ביטוי מלא ואין למישהו בעל עמדה או כוח יתרים לכפות עליו כיצד להתנהג.

אולם למרות חופש הפרט המקודש, גם לשוחרי דמוקרטיה ברור כי ישנם קווים אדומים של טובת הציבור אותם אסור לחצות. כל מדינה קובעת לעצמה קווים אדומים משלה, ומי שחוצה אותו – מוצא אל מחוץ לחוק. זה יכול להיות גנב, שלדעתו הפרטית מעשיו מותרים, וזו גם יכולה להיות מפלגה שלדעת המחוקקים נוגד מצעה אינטרסים ציבוריים. קיים מין קו תפר בין טובת הפרט לטובת הכלל, שהוא בלתי מוחלט – ובכל מדינה מוסט לפי ההיגיון של מעצבי המדיניות שלה.

וכאן אנו נוגעים בלבה של הבעיה: עובדה היא, שאף דמוקרטיה לא הצליחה להגיע לאיזון מושלם בין טובת הפרט לבין טובת הכלל. ככלות הכול, גם מעצבי המדיניות הם בני אדם עם אינטרסים – והדמוקרטיה, שמטפחת את ההכרה בטובת הפרט, היא עצמה בעצם מניעה אותם, במודע או שלא במודע, להגשים אינטרסים פרטיים, גם אם זה בא על חשבון הכלל.

כמובן, עדיפה הדמוקרטיה על רודנות וטוטליטריות. אבל מכיוון שגם היא מושתתת על היגיון אנושי, שמטבעו סובייקטיבי – בלתי אפשרי שתגשים בשלמות את האידיאלים שלה.

הממשל המושלם הוא כזה שחף מאינטרסים מכל סוג שהוא. בראשו צריך לעמוד צדיק אמיתי, שמוכן לכפוף את עצמו לחלוטין לחוקיות אוביקטיבית לחלוטין, שלאף בן אנוש אין בה נגיעה. וזו בעצם מערכת החוקים שקבעה התורה – כללי התנהגות שנקבעו על-ידי מי שטובת הציבור מעניינת אותו באמת – הקדוש-ברוך-הוא.

אנו קוראים בפרשת השבוע את הציווי: "שום תשים עליך מלך", ומסבירים חז"ל: "מלך שאין לו על גביו אלא את השם אלוקיו". הממשל המושלם צריך להיות מונהג על-ידי אישיות צדיקה, שבטלה כל כולה אל הצו האלוקי ומחייבת את עצמה אך ורק אליו. ממילא, כל ההתנהלות שלה בהתאם – נטולה אינטרסנטיות ומאוויים עצמיים.

זוהי שיטת הממשל האידיאלית. שיטה שתיושם בקרוב ממש – בגאולה השלמה.

התוכן באדיבות:
'הגאולה מעניין ועכשווי'
© כל הזכויות שמורות

מערכת האתר

השאירו תגובה